Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Charlotte Vanhoutte: inleefreis India

Van 3 tot 29 juli heb ik de kans gekregen om met de KU Leuven en Don Bosco op inleefreis naar India te gaan.

Van 3 tot 29 juli heb ik de kans gekregen om met de KU Leuven en Don Bosco op inleefreis naar India te gaan. We vlogen via Mumbai naar Guwahati, met de trein naar Dimapur om dan per auto na 3 dagen reizen in Maram te eindigen. We waren er te gast bij de paters van Don Bosco die er instaan voor het goed functioneren van de college. Ze verwelkomen er jongeren vanaf 16 jaar tot het einde van hun bachelor. Met de jongeren hebben we op verschillende manieren kunnen interageren. Zo beoefenden we samen sporten, volgden we lessen, gaven we zelf les in Kunstgeschiedenis en EHBO en zorgden we voor het onderhoud rond de hostels.

Father Sebastian is naast head principal van de college ook parochiepriester van Maram Ramlong. Na elke zondagse mis was er dorpsvergadering waarop de bewoners ons vertelden waar wij konden helpen. Een van de voorstellen was een drainage aan een weg graven en later het levellen van deze weg door putten te vullen met aarde uit de omliggende berm. Dankbare gebaren en woorden kregen we van de bevolking die er elke dag over passeert. Het leven van de bewoners is hard. Ze werken lange dagen op de rijstvelden, de tocht ernaartoe duurt soms uren en de rijstmanden die ze met een band om het voorhoofd dragen zijn loodzwaar. Ook wij kregen de kans om op de rijstvelden te gaan planten. Voor een arme alleenstaande moeder zorgden we voor het beplaasteren van haar huisje. Modder, water, koeienstront en dennennaalden waren de grondstof. Met grote messen en scherpgemaakte bamboestokken hebben we heel veel gras gemaaid en onkruid gewied. Om ons te bedanken werden we uitgenodigd om een paar avonden bij de lokale bevolking te gaan eten. Een hele ervaring!

Voor de kinderen in het dorp hadden we op voorhand ballonnen en speelgoed verzameld om mee te nemen. In de allerarmste gezinnen zijn we dan gaan uitdelen en na het werk zijn we vaak gaan spelen met de kinderen. Dolgelukkige kinderen en tevreden ouders vormden de mooiste bedankt die we ons konden inbeelden. De meest aangrijpende ontmoeting was met Joseph. Fysiek en mentaal gehandicapt, een beetje verbannen van de rest van het dorp door een hele steile helling naar het huis van zijn familie. Tijd in hem kunnen steken en voetbalschoenen kopen voor de broer die heel veel voor hem moet zorgen waren mijn topervaring.

Het geld dat we op voorhand verzamelden via sponsoractiviteiten hebben we aan Father Sebastian toevertrouwd. Voor kinderen uit arme gezinnen kan zo hun inschrijvingsgeld betaald worden.  Hoewel alle kinderen recht hebben op onderwijs in India, laten de staatsscholen werkelijk alle wensen over. Privéscholen zoals van de paters van Don Bosco zijn veel beter maar jammer genoeg vaak te duur.

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens:

ris@dilbeek.be

Danielle Rousseau
Voorzitster RIS
0474 98 04 37
97drousseau@gmail.com

David Robberechts
Vrije Tijd - team gemeenschap
0475 70 97 25
david.robberechts@dilbeek.be