Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Nieuws


Beide besturen kwamen overeen om de samenwerking rond het thema Jeugd af te ronden. Vanaf nu wordt ingezet op lokale economie met focus op ondernemers uit de townships. Stellenbosch vraagt Dilbeek om binnen de stedenband de marketing en de opleidingen voor deze ondernemers mee uit te bouwen. Eventueel kunnen in een latere fase ook de thema’s Afvalverwerking en -preventie aangepakt worden.

Op het programma staan overlegmomenten met politieke vertegenwoordigers en deskundigen van de stad, het district en de West-Kaapprovincie. Er zijn overlegmomenten met betrokken organisaties zoals de Kamers van koophandel en de ontwikkelingsorganisatie TRIAS van Unizo. Ook wordt een samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en Stellenbosch Universiteit besproken. Ter afronding wordt de jeugdwerking opgevolgd en worden er voorbereidingen getroffen voor de bezoeken van de scholenbanden tussen Regina Caeli en Don Bosco met hun partnerscholen in Stellenbosch.

Dilbeek en Stellenbosch hebben sinds 2002 een samenwerking afgesloten. Tijdens deze periode steunde Dilbeek de jeugdwerking in de Groendal township van de stad Stellenbosch. Onder impuls van de stedenband werden naschoolse- en vakantiewerking opgestart, werden drug- en hiv preventie gesteund, sportactiviteiten en vakopleidingen georganiseerd. Jaarlijks worden studenten sociaal werk van Arteveldehogeschool ingeschakeld. Externe partners stelden vast dat de jeugdwerking goed omkaderd was en investeerden in de bouw van een sporthal aan de Groendal township en Langrug krottenwijk. Deze sporthal is sinds januari 2015 operationeel en doet dienst als polyvalente ruimte en Jongeren  Adviescentrum. Vanuit de stedenband startten Don Bosco en Regina Caeli een boeiende uitwisseling met twee middelbare scholen uit Stellenbosch.

De stedenband krijgt advies van de Dilbeekse Raad voor Internationale Samenwerking en van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. In het kader van ontwikkelingssamenwerking ontvangen Dilbeek en Stellenbosch subsidies van de Vlaamse Gemeenschap om de stedenband uit te werken.

Meer info: www.risdilbeek.be en www.dilbeekstellenbosch.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens

David Robberechts
Noord-Zuidsamenwerking Gemeente Dilbeek
02/568.00.42
0475/709.725
david.robberechts@dilbeek.be