Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Nieuws


Ik had op voorhand weinig informatie gekregen, want niemand wist precies wat ik daar ging doen.

Je gaat een local helpen zijn bedrijfje opstarten." Dat kon dus vanalles zijn... Ook na mijn eerste ontmoeting met Els van Grenzeloos Milieu had ik nog veel vragen... Bon, zo het vliegtuig op dan! 

De eerste week verliep heel moeizaam. Ik wist dat er mij een cultuurschok te wachten stond, maar had het verschil niet zo immens verwacht als het bleek te zijn. Op Lombok heerst er een (fanatieke) islamitische cultuur, wat betekent dat je als westerse vrouw vaak aangekeken en zelfs scheef bekeken wordt. Wat heeft een blanke vrouw daar te zeggen? Niks dus. Bovendien hebben ze op Lombok veel problemen met de opwarming van de aarde, afvalstorting, afvalverbranding, dierenmishandeling en ga zo maar door. Neem er nog eens het feit bij dat praktisch niemand Engels spreekt en je kan voor jezelf al een beeld vormen van hoe hard de cultuurschok aankwam die eerste week. 

Nu, het was zeker niet allemaal negatief! Ik heb samen met een local, Eka Surya, zijn bedrijf Lombok Hidden Trip opgestart. Ik heb daar drie maanden lang mijn hart en ziel ingestoken en heb er naast een pak ervaring ook een heel goede vriend aan over gehouden! 

Bovendien heb ik met mijn eigen ogen meegemaakt wat Grenzeloos Milieu daar allemaal realiseert! Afvalsortering en compostering, lessen seksuele opvoeding, dierenwelzijn, kindernamiddagen, ... Het is heel mooi om te zien hoe een 'buitenlander' vecht voor een betere toekomst op Lombok, ondanks het feit dat het een heel harde en moeilijke cultuur is om mee te werken. 

Het is natuurlijk heel moeilijk om drie maanden samen te vatten in enkele zinnen. Maar ik kan wel stellen dat ik deze maanden nooit meer zal vergeten! Het was een tijd vol frustraties, misverstanden en problemen maar ook vol vriendschap, liefde en onvergetelijke momenten! En ik zou het zo opnieuw doen! 

Laurence De Waele

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens

David Robberechts
Noord-Zuidsamenwerking Gemeente Dilbeek
02/568.00.42
0475/709.725
david.robberechts@dilbeek.be