Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Nieuws


Dit jaar vertrokken 2 groepen studenten richting Gulu, een team in juli en één in augustus.

Het project bestond uit 2 delen:

De eerste week van het project bestond uit de health talks. Een health talk is letterlijk gewoon een ‘parlé’ over de locale gezondheidsproblemen en risico’s. Voor dit deel van het project beperken we ons tot de regio Awoo, een soort district dat bestaat uit 8 dorpen. 4 daarvan hebben wij bezocht in Juli, de andere 4 worden in Augustus bezocht. Gedurende de rest van het jaar worden er in elk dorp telkens 2 health talks gegeven door Oegandese studenten.
Wanneer we aankomen in een dorp, wat niet meer is dan een paar hutjes bij elkaar, gaat iemand van het locale gezondheidsteam met een luidspreker rond om aan te kondigen dat we er zijn. Een uurtje later heeft iedereen zich verzameld onder de ‘grote boom’. Na wat voorstellingen en een gebed beginnen we aan onze presentatie. De onderwerpen variëren. De belangrijkste zijn hepatitis, malaria, family planning, HIV, baarmoederhalskanker screening, …


We proberen deze talks zo interactief en animerend mogelijk te maken, met input van de lokale bevolking. We merkten ook dat deze groep mensen eigenlijk al veel over de onderwerpen weet (wat voornamelijk komt door de eerdere health talks). Daarom was het des te belangrijker om vooral in te spelen op hun vragen, onduidelijkheden of verontrustingen. Een hele opgave, maar het geeft voldoening om te voelen dat je echt tot de mensen doordringt. 

De twee volgende weken trokken we naar verschillende ‘health centers’ (de eerste hulppost bij medische problemen), die vaak onderbemand en zonder middelen zitten, om hier een soort van ‘ééndagsziekenhuis’ op te richten. We vertrokken met een groep studenten en dokters, en verdeelden ons over de verschillende posten. Op zo een dag gingen de ‘patiënten’ eerst langs op consultatie, waarna mogelijk tests (hepatitis, malaria, HIV, uitstrijkje …)  of medicatie werden voorgeschreven. De tests werden in een tentje verderop uitgevoerd, terwijl een ander team zich bezighield met de juiste dosis medicatie klaar te maken en uit te delen aan de mensen. Vanuit dit ‘kamp’ trok er ook een team naar de dichtstbijzijnde school om er een health talk te houden en meisjes te vacccineren tegen baarmoederhalskanker. Een andere groep studenten trok het dorp in voor ‘home visits’. Dit houdt in dat men gewoon met de mensen op straat praat over hun gezondheid, tips geeft en problemen probeert op te lossen. Zo een 6 keer per maand hebben we een hele stroom in gang gezet om een enorm hoeveelheid mensen per dag te kunnen helpen.

  

  

 

Het was een ongelofelijke maand waarin heel wat mensen geholpen werden en we heel wat lachjes op kindergezichtjes hebben kunnen toveren.

Gedurende het jaar blijven we bezig met het project om te kunnen evalueren en doen evolueren. Volgende zomer vertrek ik met veel plezier opnieuw naar Oeganda om het project verder te zetten.

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens

David Robberechts
Noord-Zuidsamenwerking Gemeente Dilbeek
02/568.00.42
0475/709.725
david.robberechts@dilbeek.be