Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Nieuws


Nieuws van Lombok

    

 

Nieuws uit Indonesië, Lombok over de situatie na de aardbevingen van eind september – begin oktober 2018

‘Ik ben hier met vanalles en nog wat bezig (veel te veel) en moet mijn programma hoe dan ook aanpassen. Gelukkig heb ik hier een paar excellente medewerkers.

Aangaande de gemoedstoestand van de mensen hier kan ik niets anders zeggen dan "petje af". Ze hebben wel schrik (en terecht want er schuilt nog gevaar op vele plaatsen) maar ze glimlachen en hebben vooral veel moed.

Iedereen wilt zijn verhaal kwijt en dus heb ik vooral mijn oren moeten spitsen. Hun verhaal vertellen heeft duidelijk een helend effect, dus ik luister.

Af en toe voelen we lichte trillingen en ook af en toe een droge korte klop; alsof een stuk van de puzzel op zijn plaats valt. Bij elk scherp lawaai van iets dat valt  of breekt houdt iedereen zijn hart vast in de hoop dat het niet opnieuw een aardbeving is.

Op de heuvels liggen vele stenen en rotsen die los gekomen zijn door de trillingen of barsten. Dat zijn grote gevaren voor ieder die in een vallei woont.

 

We zijn dus al begonnen met het beplanten van snelgroeiende, beschikbare planten om veel wortel te vormen en zowel erosie tegen te gaan als de snelheid van rollende stenen en rotsen te breken. We betrekken hier vooral studenten bij.

Sinds het prille begin raadde ik de mensen hier aan om bamboehuizen te bouwen maar mijn raad werd in de wind geslagen. Nu staan ze hier bijna allemaal met de vraag wat hoe, wanneer etc, etc.

Het is immers heel veel generaties geleden dat er zo een zware aardbeving plaats had. De oude milieuvriendelijke technieken en kennis om de bamboe termietvrij te houden zijn dan ook met de voorouders begraven.

We zijn dus ook  bezig met milieuvriendelijke termietbestendige (dus milieuvriendelijk behandelde) bamboe te zoeken voor het eerste voorbeeldhuisje te bouwen. Dat hoop ik klaar te hebben nog voor mijn terugkeer naar België.

Dat soort bamboe vinden is momenteel het moeilijkste. Het behandelingsproces duurt 1 a 3 maanden....

In Februari willen we een milieuvriendelijk bamboe behandelingsplatform bouwen waar iedereen kan komen leren hoe het proper en duurzaam kan.

Mochten we iemand lokaal vinden die dit commercieel nu al wilt opbouwen willen we helpen en afname verzekeren voor de huisjes die wij willen bouwen zodat we er ook al hebben tegen Februari om meteen te bouwen maar dat is nog niet gelukt.

De situatie is erg. Vooral nu dat Palu ook heel zwaar getroffen is zit Lombok al in de vergeethoek en gaat alle aandacht naar Palu.

Na de eerste aardbeving op Lombok wou de regering geen buitenlandse hulp, later, na de veelvoudige aardbevingen met toenemende schade aanvaardde de regering enkel financiële hulp. Dat is altijd een zak met een gat in de bodem....

Ik kan u verzekeren dat er heel veel plaatsen zijn waar helemaal geen hulp aankomt. Ons lokaal team heeft gelukkig goed gewerkt en echt hun best gedaan. Jammer dat we zo piepklein en met zo weinig zijn.

 

Voor Palu heeft de regering onmiddellijk buitenlandse hulp aanvaard; zowel fysiek als financieel. Dat wordt dus een heel ander verhaal.

In het dorp voor het onze stond het enige door de regering gebouwde tentenkamp. Alle andere (in onze buurt) zijn opgetrokken door de mensen zelf. Ja; ik  schreef "stond" omdat de overheid het kamp afbrak om naar Palu te sturen.

Dat is gewoon wreed. Hoewel dat tentenkamp zo goed als leeg was, was het de bedoeling dat de mensen zonder dak boven hun hoofd (en die thuis dus onder de sterrenhemel slapen omdat het in de tent te warm is) in het regenseizoen (die voor de deur staat) daar terecht konden.  Nu moeten ze het hoe dan ook maar snel klaarspelen...

Gelukkig is er grote solidariteit en loopt het momenteel goed. We weten wel dat het hoogtijd werd dat de aarde weer stil werd en dat de mensen terug naar huis konden want er begon ruzie en intolerantie te ontstaan omdat ze te lang te dicht bij mekaar zaten. We zullen dus zien hoe het evolueert.

Nog iets dat heel bizar is, is het gedrag van de mieren. Normaalgezien zitten de mieren in het droogseizoen onder de grond, maar nu zitten ze overal, zelfs daar waar geen eten te vinden en het allerbiezarste is dat ze in de koelkasten kruipen.

De aardbeving zal hun ook behoorlijke schade bezorgd hebben.

Vele groetjes uit het hete Lombok!

Mmvg (met milieuvriendelijke groeten),

Els

Grenzeloos milieu’

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens:

ris@dilbeek.be

Danielle Rousseau
Voorzitster RIS
0474 98 04 37
97drousseau@gmail.com

David Robberechts
Vrije Tijd - team gemeenschap
0475 70 97 25
david.robberechts@dilbeek.be