Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Nieuws


Noodhulp voor Vanuatu

Een ergere cycloon dan gevreesd

Specialisten van UNICEF bereiden zich steeds voor op het ergste, zoals bijvoorbeeld de verwoestingen aangericht door een cycloon. Maar deze keer is het nog erger dan we vreesden. Door de cycloon Pam hebben meer dan 132.000 mensen, waaronder 60.000 kinderen dringend humanitaire hulp nodig.

« Het is alsof er een bom is gevallen in het stadscentrum », zegt onze collega Alice Clément vanuit de hoofdstad van Vanuatu, Port Vila. Ontelbare huizen zijn tot puin herleid.

Jayleen, 21 jaar oud, beschrijft het verschrikkelijke moment dat ze met haar kind van één week en haar familie heeft meegemaakt : « Het dak werd weggeblazen en de regen goot binnen. De wind was zo sterk dat de vensters uit de muren werden gerukt en op de grond braken… Het is een ramp, zeker voor de mensen op het platteland die niet over noemenswaardige huizen beschikken. »

Het leven van Jayleen is verwoest, net zoals dat van vele anderen in Vanuatu. Meer dan 80 procent van de bevolking is er afhankelijk van de velden en de moestuinen die verwoest werden door de storm. Met meer dan achtste van de bevolking die leeft onder de armoedegrens, riskeren veel kinderen ondervoeding. Zij zijn steeds de meest kwetsbare groep bij rampen zoals deze.

De volgende 48 uur zijn cruciaal. Met een beperkte toegang tot drinkbaar water, zullen deze kinderen en hun familie afhankelijk worden van besmet water, met diarree en andere ziektes tot gevolg. In wanhoopstoestanden zoals deze verspreiden ziektes zich als een lopend vuurtje, met vele doden tot gevolg.

Terwijl je deze tekst leest, beleven de kinderen van Vanuatu verschrikkelijke momenten. Zij die zijn gescheiden van hun ouders, alleen en zonder bescherming, staan bloot aan vele gevaren. Ziekenhuizen en andere zorgcentra die verwoest werden, moeten zeer snel worden heropgebouwd, en de nodige medicijnvoorraden moeten worden heraangelegd.

UNICEF is aanwezig op het terrein en verzorgt de meest dringende noden : drinkwater in containers, sanitaire voorzieningen en waterzuiveringstabletten.

 

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens:

ris@dilbeek.be

Danielle Rousseau
Voorzitster RIS
0474 98 04 37
97drousseau@gmail.com

David Robberechts
Vrije Tijd - team gemeenschap
0475 70 97 25
david.robberechts@dilbeek.be

 
Website onderhouden door haca.be