Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Nieuws


Verander Ik?

 tickets

n “Verander ik?” laten acht jongeren je hun grote vragen en de curiositeiten van hun leven mee ervaren. “Verander ik?” tracht te portretteren wat de jongere beweegt en definieert. Echter is “de jongere” geen geïsoleerd individu: “de jongere” ontmoet “andere jongeren” met bijzondere kenmerken, wat even vaak vuurvonken als sneeuwvlokken geeft. Over dromen, denken, vergeten en verliezen, “Verander ik?” is geen ingewikkeld narratief, maar een objectieve weergave van jonge levens die zich verweven als een spinnenweb. 

“Verander ik?” is het product van een intensief proces. Lora Hasenbroekx, Santiago Wilson en Seppe De Pauw startten reeds in juli 2017 met het uittekenen van PROJECT BeBo (n.v.d.r. BeBo staat voor België en Bolivia). Een idee werd een concept en een concept werd dankzij de belangrijke steun van Broederlijk Delen een project. In oktober 2017 waren de lijnen uitgetekend en in december 2017 stonden ook de planning en organisatiestructuur op punt. Gedurende twee maanden werd intensief contact gezocht met scholen, vrijetijdsverenigingen om jongeren warm te maken om zich aan te melden. De selectiedag op 3 maart 2018 (mede mogelijk gemaakt dankzij Muntpunt) was dan ook een mijlpaal voor het kernteam: het echte werk kon beginnen! 

Al vlug ging de geselecteerde groep op kamp en kon het uittekenen van PERFORMANCE BE beginnen. De enige premisse die er was, was een thema: “effectieve ontmoetingen”, want dat is hetgeen waar het project omdraait: het samenbrengen van diverse getalenteerde jongeren. Aan de hand van verschillende brainstorms werden ideeën gevormd en dezen werden door middel van improvisatie en uitdiepende denkoefeningen omgezet in scènes. “Verander ik?” is dus net als PROJECT BeBo organisch gegroeid én vooral heel hard afhankelijk van de acteurs: onze jongeren, want hun persoonlijkheden en talenten hebben de plot vormgegeven. KC Dance Complex en Pianofabriek boden ons de accommodatie om te repeteren, waarvoor wij hen allen erg dankbaar zijn.

Dit alles werd ook nog eens aangevuld met de samenwerking met twee scholen uit Sucre in Bolivia, waar jongeren in een kortere periode tijdens een zeer intensief kamp PERFORMANCE BO realiseerden. Het uitgangspunt is dat er zowel in Bolivia als in België een segregatie in het onderwijs heerst. Enerzijds door de publieke en privéscholen en anderzijds door de verschillende onderwijsvormen. PROJECT BeBo heeft niet gepoogd deze systemen te veranderen, maar getoond dat samenwerking en vriendschap tussen heel verschillende jongeren desondanks zeker mogelijk is. Daarom heeft het kernteam de jongeren in beide landen continu uitgedaagd om zich te proberen in te leven in hoe een ander zou denken: aan de overkant van de oceaan of in de andere school om de hoek. Daarenboven was het ook gewoon fijn voor de deelnemers om via het kernteam, filmpjes met boodschappen van de deelnemers aan de andere kant van de oceaan, brieven ... in een onbekende cultuur te worden ondergedompeld: zo supporterden de Boliviaanse deelnemers mee voor de Rode Duivels tijdens het WK en werd er een chocoladecompetitie gehouden (n.v.d.r. Sucre is de chocoladehoofdstad van Bolivia). 

“Verander ik?” is het slot van wat iets zeer moois was. In beide landen hebben we de jongeren enorm zien evolueren: ze ontwikkelden meer durf, nieuwe interesses. Zo maakte één van onze Belgische deelnemers zelfs de sprong naar voltijds kunsthumaniora! PROJECT BeBo heeft vernieuwende ervaringen gecreëerd die de deelnemers hopelijk in het hart zullen sluiten en een aandrijving zullen zijn voor eigen positieve engagementen in de toekomst! Meer weten over PROJECT BeBo? Ga naar www.facebook.com/projectbebo Tickets voor de voorstelling zijn te verkijgen via: www.wicket.be/projectbebo.

 

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens:

ris@dilbeek.be

Danielle Rousseau
Voorzitster RIS
0474 98 04 37
97drousseau@gmail.com

David Robberechts
Vrije Tijd - team gemeenschap
0475 70 97 25
david.robberechts@dilbeek.be