Dilbeek gaat voor Duurzaamheid
De Raad voor Internationale Samenwerking ondersteunt een lokaal mondiaal beleid. Dit doen we best samen met allerhande verenigingen, gemeentelijk adviesraden, scholen en handelaars. Op die manier brengt onze gemeente wereldwijd duurzame verandering tot stand. Onze visie:
Internationale solidariteit maakt de wereld mooier. Daarom linken we lokale werking aan lokale en internationale doelstellingen die economische, sociale en ecologische vooruitgang vooropstellen. Maak kennis met de projecten waarvan Dilbeek trots deel uitmaakt.
Samen in de bres voor duurzaamheid
Onze lokale economie, verenigingen en scholen slaan met succes de handen in elkaar. Jaarlijks pakken ze uit met een propvolle activiteitenkalender die duurzame streekproducten en eerlijke handel promoot. Dilbeek is een trotse fairtradegemeente: in 2009 ondertekenden dertig verenigingen en ondernemingen een ‘verklaring op eer’ dat zij fairtradeproducten aan- en verkopen.
Lokale economie
Bibliotheek
De bib bokst jaarlijks een Verwendag in elkaar. Wereldwinkel zorgt dan voor hapjes en drankjes. Meer dan 800 bezoekers genieten zo van een boekenverkoop, origami, livemuziek en andere activiteiten.
Scholen
Dilbeek is ook een 11-trail gemeente. De 11-trail is een solidariteitsloop van 11.11.11. en telde bij de eerste editie al 700 deelnemers. Via de mondiale werking krijgen nieuwkomers in Dilbeek oefenkansen Nederlands.
Denk globaal, handel lokaal
Wist je dat Dilbeek een bijzondere band had met de Zuid-Afrikaanse stad Stellenbosch? Van 2002 tot 2015 werkte de gemeente en verschillende vrijwilligers rond uitwisseling binnen jeugdwerking. Samen met de stad Stellenbosch werd een programma rond naschoolse werking, sport en preventie opgestart. Na 10 jaar nam de stad de jeugdwerking over.
De Regina Caeli en Don Bosco school hebben een sterke scholenband met scholen in Stellenbosch uitgebouwd. Er stond jaarlijks een uitwisselingbezoek op het programma, leerlingen ondersteunden er de jeugdwerking en ontmoeten leeftijdsgenoten uit andere culturen.
Nadien werd de samenwerking uitgebouwd rond lokale economie: ondernemers werden gebundeld in een digitale handelsgids. Via Via Tourism van Joker reizen, promoot dit overzicht aan toeristen die de regio aandoen. Meer weten? Ga naar www.viaviastellenbosch.travel
Lokale economie is belangrijk. Daarom zetten we ook in Dilbeek de korte keten in de kijker. Bij die verkoopwijze is er een rechtstreekse band tussen producent en consument. Het systeem biedt drie grote voordelen:
Een ander project van de RIS is de Filmbus. RIS kocht een oude stadsbus en techniekers bouwden de bus om tot een heuse filmzaal op wielen. De met graffiti versierde Filmbus reisde langs de Dilbeekse lagere scholen. Zo keken onze leerlingen naar educatieve films die passen in mondiale vorming.
De lidorganisaties werken reeds van bij het begin mee met het Vijverfestival. Na vijftien edities ontvangt het Vijverfestival meer dan 10.000 muziekliefhebbers. Twee dagen lang bloeit het centrum van Dilbeek helemaal op. De organisatie besteedt ruime aandacht aan de samenwerking met lokale handelaars, mondiaal burgerschap, wereldmuziek, nieuwkomers en mensen met een beperking.
Als opvolger van het Filmfestival steunen de verenigingen van de RIS nu ook de Blik op de wereld. Dit festival programmeert samen met Dilbeekse amateurkunstenaars, verenigingen en handelaars een festival in en rond Westrand.
Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox
Danielle Rousseau
Voorzitster RIS
0474 98 04 37
97drousseau@gmail.com
David Robberechts
Vrije Tijd - team gemeenschap
0475 70 97 25
david.robberechts@dilbeek.be