Raad Voor Internationale Samenwerking Dilbeek

Werkgroep Scholenbanden

De middelbare scholen Regina Caeli en Don Bosco hebben een samenwerking met scholen in Stellenbosch, Zuid-Afrika.  De scholenband is een spin-off van de stedenband Dilbeek-Stellenbosch.

Educatie is de kerntaak van scholen. Een scholenband kan bijdragen aan de opbouw van kennis, waarden, attitudes en vaardigheden die van steeds groter belang zijn om om te gaan met de uitdagingen van de mondiale samenleving.  Daarnaast kan ervaringsuitwisseling tussen de scholen ook bijdragen tot een versterking van de onderwijskwaliteit en het schoolmanagement.

De deelnemende leerkrachten aan de scholenband kiezen voor een langdurig engagement. Het gaat daarbij niet om kleine projecten zoals het vernieuwen van het dak van de school. Wel over hoe we samen het educatieve luik kunnen verbeteren. Er wordt meer aandacht besteed aan verbeteringsprocessen dan aan projecten.

De scholenbanden worden begeleid en worden financieel ondersteund door VVOB, een Vlaamse ngo die onderwijsondersteuning aanbiedt in ontwikkelingslanden.

De Don Bosco school uit Groot Bijgaarden en de partnerschool Stellenzicht willen hun leerlingen motiveren om (beter) te leren. Dat doen ze door een forum op te starten waarbij de leerlingen  uitwisselen over hoe ze leren en welke valkuilen ze daarbij ondervinden. De jongeren helpen elkaar en geven elkaar concrete studietips. http://slideplayer.nl/slide/2026079/

 

Het Regina Ceali lyceum uit Dilbeek heeft een samenwerking afgesloten met Groendal Secondary, een gemeenschapsschool met 950 zwarte en kleurlingen afkomstig uit de omliggende sloppenwijk. Beide scholen wisselen info uit over leerlingenbegeleiding, lesmateriaal, handboeken en examenvragen. In RC wordt over de stedenband gecommuniceerd via een muurkrant en een nieuwsbrief. Er is een werkgroep actief met 4 vakleerkrachten en 20 leerlingen uit de derde graad.

http://www.reginacaeli.be/onze-school/extra-activiteiten/stellenbosch-zuid-afrika/

Voorzitter werkgroep: Piet Walravens  piet.walravens@skynet.be

Terug

Ontvang de laatste nieuwsjes direct in je mailbox

Contact gegevens

David Robberechts
Noord-Zuidsamenwerking Gemeente Dilbeek
02/568.00.42
0475/709.725
david.robberechts@dilbeek.be